Altında 'Güvenli' Dolar Baskısı

Düzenleyen: piyasarehberim, Güncelleme: 11 Ekim 2022 10:22
Altında 'Güvenli' Dolar Baskısı

Altında 'Güvenli' Dolar Baskısı

Altın jeopolitik risklerin yatırımcı güvenini olumsuz etkilemesi ve daha fazla sıkılaşmacı para politikasının piyasa aktörlerini güvenli liman olarak dolara yönlendirmesiyle baskı görmeye devam ediyor.

Altın, para politikasında sıkılaştırmanın devam edeceği beklentilerinin artması ve jeopolitik risklerin yatırımcı güveni üzerinde baskı oluşturarak güvenli liman olarak ABD dolarına yönelmesiyle dalgalı geçen önceki seansta gerilemesi sonrası baskı altında kalmayı sürdürüyor.


Spot altın, Mart ayındaki yılın en yüksek seviyesini görmesi sonrası Fed’in süregelen faiz artışlarından olumsuz etkilenerek neredeyse yüzde 19 değer kaybetti.


Dolar, Rusya-Ukrayna savaşında çatışmaların yeniden tırmanacağına ilişkin işaretlerle birlikte bu ayın en yüksek seviyesinde tutunarak değerli metal üzerinde baskı oluşturdu. Geçtiğimiz Cuma güçlü istihdam verileri de merkez bankalarının enflasyonla mücadele için agresif faiz artırımlarına devam edeceği ve altın üzerinde baskısını sürdüreceği endişelerini güçlendirdi.


Borsada yatırım fonlarında işlem gören altın miktarı, üst üste son 17 hafta boyunca daralarak, 2018'den bu yana en uzun süreli daralmasını yaşadı. Bu durum yatırımcı iştahının azaldığına işaret ederken daha fazla faiz artışı dolar üzerinden fiyatlandırılan yatırımları çekici hale getirebilir.


Bununla birlikte bazı uzmanlar daha yüksek borçlanma maliyetleri fiyatlandıkça ve enflasyonla ilgili endişelere arttıkça borsa yatırım fonları aracılığıyla uzun vadeli stratejik altın tahsislerinin gelecekte toparlanabileceğini vurguluyor.


Perşembe günü gelecek ABD enflasyon verileri kilit öneme sahip olacak ve olası güçlü rakamlar Fed’in faiz oranlarını artırmaya devam etmesi için baskıyı artıracak.

-bloomberght.com-

Son Eklenen Haberler

Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle BaşladıBorsa, haftaya yüzde 0,38'lik yükselişle başladı.Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi haftanın ilk iş gününe ...
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime BaşladıGolf Dondurma'nın en beğenilen dondurma markası 'Golf Maraşım'ın üretildiği Kahramanmaraş...

Son Eklenen Yorumlar

  • Hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yazan sen olmak istiyorsan kullanıcı girişi yaptıktan sonra yorum yazabilirsin!