Enflasyonun Ana Sebebi Olan Akaryakıt Fiyatlarının 2022 Karnesi

Düzenleyen: piyasarehberim, Güncelleme: 30 Aralık 2022 16:07
Enflasyonun Ana Sebebi Olan Akaryakıt Fiyatlarının 2022 Karnesi

Enflasyonun Ana Sebebi Olan Akaryakıt Fiyatlarının 2022 Karnesi

2022’de rekor fiyat artışı yaşanan akaryakıta yılın son zammı geliyor. Bu gece yarısından geçerli olmak üzere benzinin litresine 84 kuruş zam yapılması bekleniyor.


Pandemideki kısıtlamanın ardından açılan ekonomiler, günlük petrol tüketimini artırdığı için sürecin başında sert düşüş yaşayan petrol fiyatları 2021’de hızlı yükseliş yaşadı. 2022’nin ilk çeyreğinde ise fiyatlarda son yılların zirvesi görüldü. Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaş nedeniyle Brent petrol 135 doların üzerine çıktı. Yılın ilk çeyreğinde %70’e yakın primlenen petrol fiyatları yılı tek haneli kazançla kapatmaya hazırlanıyor.


Petroldeki yükselişin yerini düşüşe bırakmasına karşın küresel enflasyon çok uzun yılların ardından zirve seviyelere çıktı.


Yurt içinde bu yıl küresel petrol fiyatları ve dolar kurundaki artışa bağlı akaryakıtta rekor zamlar görüldü.


Benzin ve motorin fiyatları bu yıl ne kadar yükseldi?


Sene başında benzinin litre fiyatı 12,91 TL, motorinin litre fiyatı ise 12,76 TL idi. Yılın ilk yarısına gelindiğinde benzin 28,46 TL’ye yükseldi. 6 ay içinde fiyattaki artış oranı %120’yi buldu.


Yılın ikinci yarısında petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı gerileme gösteren benzinin litresi en düşük rakamı 18,66 TL ile Eylül ayında gördü. Fakat bu rakam kısa süreli oldu ve fiyat tekrar yükselişe geçti. Bu ay petrolün yıl içi en düşük seviyeye gerilemesi ile fiyat 18,62 TL’ye indi.


Bu gece yarısı yapılması beklenen 84 kuruş zamla benzinin litresi 19,46 TL’ye yükselmiş olacak.


Bugünkü fiyatı baz aldığımızda yıl içi yükseliş oranı %44 oldu.


Motorinde yıllık görünüm nasıl?


Sene başında benzinden daha düşük olan litre fiyatı gelen seri zamlarla Haziran ayında 29,99 TL’ye çıktı. 6 ay içinde fiyat %135 oranında rekor artış gösterdi.


Yılın ikinci yarısında başlayan indirimle 22,07 TL’ye geriledi. Bugün itibarıyla motorinde yıllık yükseliş oranı %73.


Enflasyon 24 yılın en yüksek seviyesinde


Akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş bu yıl %85’e çıkan enflasyonun da ana sebebi oldu. Gıdadan ulaşıma, faturadan giyime kadar genele yayılan enflasyonda akaryakıttaki yükseliş etkili oldu. Yılın ilk yarısında göre akaryakıt fiyatlarında gerileme olsa da enflasyon yüksek kalmaya devam ediyor.


Aralık 2021’de kur etkisi ile yaşanan hızlı yükselişin ardından bu ay baz etkisi ile enflasyon artış hızının azalması bekleniyor. Hükümetin 2023 enflasyon tahmini %20’li seviyeler olurken uzmanlar, bu orana doğru düşüş için hem küresel fiyatlarda gerileme olması hem de yurt içi politikaların sıkılaştırılması gerektiğini vurguluyor.

-tr.investing.com-

Son Eklenen Haberler

Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle BaşladıBorsa, haftaya yüzde 0,38'lik yükselişle başladı.Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi haftanın ilk iş gününe ...
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime BaşladıGolf Dondurma'nın en beğenilen dondurma markası 'Golf Maraşım'ın üretildiği Kahramanmaraş...

Son Eklenen Yorumlar

  • Hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yazan sen olmak istiyorsan kullanıcı girişi yaptıktan sonra yorum yazabilirsin!